Assemblea molt important sobre Glòries i Gran Via :

Dilluns 20 de Setembre

a les 7 de la tarda

a La Farinera (Gran Via 837)

Alguns assumptes importants ara no van gens bé, veniu a l’assemblea informativa en la que informarem del resultat d’una reunió feta el dia 13 Setembre amb l’Alcaldessa i la Regidora d’Urbanisme.

La vostra assistència és més necessària que mai. MOLT IMPORTANT : degut a les mesures sanitàries vigents, cal inscriure’s prèviament posant nom, telèfon i @ en aquest formulari : https://forms.gle/hGybPMF3m1AqpFvA8 o arribar una bona estona abans de les 7 per donar aquestes dades en persona, sempre amb distància i mascareta. (ens faciliteu bastant les coses si ho feu a través del formulari d’Internet. Gràcies. Les dades només són pels requeriments sanitaris i s’esborraran als 30 dies)

Alguns dels temes que s’hi tractaran són els següents :

Urbanització definitiva de Gran Via: reclamem les obres en aquest mandat

Aquests de sobre eren els terminis previstos l’any 2019 però la pandèmia i sobretot la manca de voluntat política ho han empitjorat molt.

L’any 2019 es preveia que les obres definitives d’urbanització de Gran Via (entre Independència i Rambla de Poblenou/Sant Joan de Malta) ja estiguessin ara mateix en marxa (estiu 2021) però resulta que no està ni encarregat el projecte definitiu. Que ha passat? Perquè tant d’endarreriment? Hi ha varis motius, no és només la conseqüència de la pandèmia. A principis del mandat vam estat molts mesos sense les reunions preceptives malgrat les reclamacions per fer-les de les AAVV, després ha vingut la pandèmia que lògicament també ha alentit moltes coses però també ha servit d’excusa per no avançar tot el que s’hagués pogut fer. A més, hi ha hagut canvis en certes responsabilitats a l’Ajuntament que també han endarrerit algunes coses. Tot això és veritat però també ho és que a partir de Juliol de l’any passat s’hagués pogut i tingut que posar-se a treballar intensament en el projecte definitiu per Gran Via i això no s’ha fet.

Per tot això, fa més d’un any les quatre AAVV de l’entorn de Glòries vam reclamar amb insistència que es treballés bé però també de manera àgil per poder començar aquestes obres a finals de l’any 2022 . Era i és possible si s’hi posen ganes de debò. Ho vam reclamar a la Regidora de Ecologia Urbana i, en una reunió a finals d’aquest Abril, ella ens va dir que les obres no podrien començar a finals de 2022 o Gener-Febrer de 2023 però que sí que veia possible i intentaria què comencessin a finals d’aquest mandat, que acaba al Maig de 2023.

Vam confiar en que aquest compromís de la Regidora era en ferm però ens vam equivocar: a la Comissió de Seguiment del passat 8 de Juliol van explicar tranquil·lament que les obres definitives preveien que comencessin al Desembre del 2023 ! (diem “tranquil·lament” perquè no es van molestar ni a justificar-ho ni a parlar-ho prèviament). Ja els vam dir que això és del tot inacceptable pel veïnat ja que realment sí que és possible començar les obres en aquest mandat si hi posen la voluntat política necessària, treball àgil i compromís. Si no ho fan així deu ser perquè els diners previstos per aquí els volen dedicar a altres llocs (per motivacions polítiques, electorals … o les que siguin) però el barris no podem acceptar de cap manera que precisament els milers de veïns i veïnes de Gran Via, que són els que més han patit els molts anys d’autopista i d’obres, ara s’hagin d’esperar 2 anys o ves a saber quants … (el que passarà en el proper mandat és una absoluta incògnita per la pandèmia, canvis polítics, etc.). Els hem plantejat alternatives realistes que permetrien començar les obres en aquest mandat en base a la seva pròpia planificació actual a Glòries però es veu que tenen altres prioritats i , segons ells, ens hem de conformar amb una actuació “tàctica” (alguns arbres en testos, dibuixos al terra, alguns bancs, etc.) que costarà 1,7 milions (o possiblement més) que en teoria és “provisional” per 2 o 3 anys però que, si no aconseguim que les obres definitives comencin dins d’aquest mandat, és molt probable que durin bastant més.

A l’assemblea proposarem al veïnat no acceptar aquesta estafa i iniciar una mobilització que duri fins que tinguem assegurat del tot que les obres definitives comencin abans de Maig de 2023. És possible, els veïns s’ho mereixen i ho exigim!

Vorera banda Clot: això sí que ha millorat molt

La primera proposta de urbanització definitiva que ens van ensenyar al Juliol de l’any passat estava bé però tenia un aspecte inacceptable: la vorera banda Clot només tenia 3,5 metres. Les AAVV vam reivindicar que com a mínim sigués tant ample com la vorera actual i, a base d’anar insistint , a l’Abril han presentat la proposta que ara publiquem en la que la vorera es preveu de més de 9 metres. Tot i que la proposta no és del tot definitiva sí que valorem positivament els canvis en aquest aspecte. Encara cal concretar més moltes coses però en això l’avenç ha sigut important.

Actuació provisional: no en volem però en tot cas que sigui molt curta i barata

L’Ajuntament vol fer una actuació “provisional” que, segons el principi d’acord amb la Janet Sanz de l’ Abril -que ara volen incomplir- seria per utilitzar només per una mica més d’un any. Les AAVV sempre ho hem vist com un parany o justificació per allargar els terminis de les obres definitives i, a més, trobem del tot injustificable gastar-se molts diners en un ús provisional per 12-15 mesos (si efectivament no sigués un parany per allargar més les coses). Degut a les queixes de les AAVV pel cost previst inicialment (2,7 milions) després ens van dir que s’hi destinaran molt pocs diners (un 10% del previst inicialment) però fa poc hem vist en les noves previsions que al menys serien 1,7 milions. No estem gens d’acord en malbaratar aquests diners (pels diners en si i pel parany que representen) i, si el veïnat hi està d’acord, seguirem reivindicant sobretot que les obres definitives es comencin abans del Maig de 2023 i que, en tot cas, si es fa alguna actuació provisional sigui per poc temps i molt barata.

Reivindiquem que s’hi inclogui Rambla de Poblenou

L’Ajuntament està estudiant canviar el recorregut actual del tramvia pel que veieu al gràfic, pel carrer Granada. No tenim espai per entrar a detallar els seus motius però sí que volem reclamar aquí el que ja hem dit a les reunions: qualsevol solució ha de ser beneficiosa pels transports públics i també ha d’evitar perjudicar al veïnat proper. Els possibles perjudicis serien els sorolls que potser podria produir aquests girs tant pronunciats i la greu interferència del tramvia en alguns recorreguts importants dels vianants, sobretot a la rambla central de la Diagonal, a l’entorn del carrer Granada.

Veïns: ara és el moment de que digueu la vostra sobre tot això. La vostra assistència a la reunió del dia 20 de Setembre és decisiva . No hi falteu si us plau.

Com us dèiem, cal inscriure’s prèviament en aquest formulari : https://forms.gle/hGybPMF3m1AqpFvA8

FINS DILLUNS !