5/ABR Comunicat de les Associacions de Veïns de l’entorn de Glòries

foto-web-glories-noticia-comunicat

Les AAVV de l’entorn de les Glòries ( Fort Pienc, Poblenou, Clot Camp de l’Arpa i Sagrada Família ), davant de la situació creada en el desenvolupament de les obres del túnel de les Glòries, volem manifestar:

Que les AAVV que estem presents en el procés de transformació de la plaça de les Glòries hem estat informats per la regidora d’Urbanisme del contingut de l’auditoria relativa als túnels de la plaça, així com de que està a l’espera dels resultats dels informes jurídics i tècnics municipals per determinar les responsabilitats dels diferents operadors que han intervingut en l’execució de les obres. Per la informació que se’ns ha facilitat, considerem que:

  1. La redacció del projecte ha estat excessivament optimista davant d’una obra de gran complexitat i no ha fet totes les verificacions necessàries de comprovar les profunditats reals de les estructures soterrades existents, ni del seu estat de conservació, sobretot el cas del túnel de la línia ferroviària de Maçanet i el sifó del col·lector.

  2. El fet d’haver adjudicat l’execució de la obra a una oferta que contemplava una baixa de quasi el 25% sobre el preu de licitació, ha suposat un risc econòmic que ha fet molt difícil el desenvolupament d’una obra tant complexa i més quan han sorgit increments d’alguns treballs i dels terminis previstos inicialment.

  3. Entenem que ha estat un error la planificació de les dues fases d’execució, contemplant un temps similar per a cada una d’elles, quan a la realitat la fase del subsòl de la Plaça, entre Badajoz i Castillejos es molt més complexa que la fase entre Badajoz i Rambla del Poblenou.

L’Ajuntament, segons ens informa, reconeix un increment d’obra de gairebé el 20%, uns 12 milions d’euros, i les empreses constructores en reclamen un 60%, es a dir 36 milions d’euros, xifra que ens sembla totalment desorbitada. Alhora, reconeix també que s’està alentint notablement el ritme de les obres.

Ens preocupa, també, que les obres de les Glòries estiguin sota sospita de que tinguin relació amb els casos de cobraments de comissions per part d’algun membre de l’anterior govern municipal de CiU, que la justícia investiga. Reclamem la màxima celeritat a l’administració de justícia per l’aclariment d’aquestes sospites i s’actuï en conseqüència.

Les entitats veïnals creiem que la situació requereix actuar amb la màxima responsabilitat i transparència i, per tant:

  • A partir dels informes tècnics i jurídics municipals, l’ajuntament determini les responsabilitats que en resultin i exigeixi les compensacions que corresponguin ( UTE, Adif, redactors dels projectes, Bimsa,..).

  • Desitgem que, en cap cas, el ritme i la seguretat de les obres no es vegi afectat i no es demori més la finalització d’aquesta fase.

  • Que l’ajuntament tramiti l’aprovació de la modificació del projecte amb el increment que resulti de l’aplicació de les condicions del contracte ( 19,65 % segons l’ajuntament ). En el cas que les empreses constructores adjudicatàries de l’obra no acceptin continuar les obres, es resolgui el contracte amb la UTE i s’obri una nova licitació, en aquest cas, de tot el túnel complet, és a dir, entre el carrer Castillejos i rambla del Poblenou, en una única fase.

  • En el supòsit que la UTE continuï les obres, requerim a l’ajuntament perquè les liciti ja, i que s’executi sense interrupcions la segona fase, que ha de servir per connectar els barris de Clot-Camp de l’Arpa i Poblenou. Això anirà en favor de clarificar el conjunt d’actuacions i en el fet d’estalviar-se de fer una rampa provisional, si les dues fases no es fessin seguides.

Les entitats veïnals que participem en el procés de transformació de la plaça de les Glòries, continuarem exigint màxima transparència en els procés i que els projectes i les obres s’executin d’acord amb la normativa, que en cap cas es redueixi la qualitat ni la seguretat de les obres i que s’adoptin els mecanismes necessaris per agilitar l’execució de les obres i recuperar, en la mida que sigui possible, els retards ocasionats.

Barcelona, a 5 d’abril de 2017

AA.VV. Fort Pienc, Poblenou, Clot Camp de l’Arpa i Sagrada Família

Anuncis

2 respostes a “5/ABR Comunicat de les Associacions de Veïns de l’entorn de Glòries

  1. Retroenllaç: Túnels viaris: resum històric i situació actual – Portal d'informació per els que s'estimen Glòries

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s